Tuesday, January 13, 2009

Ingin Tahu...

Soalan
Assalamualaikum Dr. Wan.......
Saya ingin tahu dan bertanya jika seseorang mengalami tekanan perasaan boleh mengakibatkan badan menjadi lembik seperti lumpuh tetapi deria masih merasa sakit dan segala-galanya
AMT

Jawapan.
Waalaikumsalam. Terima kasih di atas soalan ini.
Secara umum fizikal dan mental kita sangat berkait rapat antara dan saling mempengaruhi antara satu dengan yang lain. Tekanan mental atau gangguan jiwa boleh mengakibatkan simptom fizikal – sesuatu yang lebih dikenali sebagai psikosomatik.
Ini boleh dimanifestasikan dalam pelbagai gejala / simptom contohnya sakit kepala (contohnya- tension headache / migraine), sakit perut (contohnya - gastritis) , angin atau kembung perut (contohnya -irritable bowel syndrome) dan sebagainya.
Ada juga yang boleh menyebabkan seseorang itu lumpuh, lembik, pekak, buta dan sebagainya walaupun ujian tidak menunjukkan sebarang kecacatan atau kecederaan kepada anggota atau deria terbabit. Namun kebanyakannya tidak menunjukkan ciri-ciri yang lazim dialami seperti orang yang lumpuh, lembik , pekak, buta dan lain-lain akibat daripada penyakit fizikal biasa. Coraknya mungkin berbeza , luar biasa dan kadang-kadang tidak seiring atau berpadanan dengan apa yang dijangkakan . Maka terjadilah apa yang sering dipanggil sakit ganjil dalam masyarakat kita hingga menyebabkan bomoh menjadi pusat mendapatkan rawatan dan pertolongan.
Secara umumnya penyakit begini boleh dirawat dengan mudah sekiranya dibawa berjumpa pakar atau doktor yang berkelayakan. Bentuk rawatan ialah ubat-ubatan dan psikoterapi/kaunseling.

No comments:

Post a Comment

profil peribadi

tempat lahir : kampung telok kechai, jalan kuala kedah , alor star kedah
tarikh lahir : 6 jun 1968.
sudah beristeri - anak 3 orang (1 lelaki , 2 perempuan)
pendidikan
sekolah rendah : sekolah kebangsaan sri amar diraja (1975) ; sekolah rendah iskandar, alor star, kedah (1975 - 1980)
sekolah menengah : maktab mahmud, alor star, kedah (1981-1983) ; kolej sultan abdul hamid, alor star, kedah (1984-1985); a-levels : abingdon school, oxford, england (1986-1988)
ijazah doktor perubatan : university college & middlesex school of medicine, london, england (1994)
ijazah sarjana kepakaran perubatan psikiatri : universiti sains malaysia (2000)
ijazah doktor falsafah - psikologi: universiti utara malaysia (2005)
pengalaman kerja
1. hospital alor star , kedah (1994 - 1995)
2.hospital kulim, kedah (1995 - 1996)
3. hospital universiti sains malaysia, kelantan (1996 - 2005)
4. kedah medical centre (2005 hingga sekarang)
jawatan lain
1. pengerusi tabika kemas kampung telok layang, jalan kuala kedah, alor star, kedah
2. pakar pelawat, program rawatan terapi gantian anjuran agensi anti dadah kebangsaan, kampung selamat, tasek gelugor, pulau pinang.

Vicerex
Vicerex