Monday, August 11, 2008

histeria

sejak kebelakangan ini, kita banyak mendengar cerita mengenai kejadian histeria di negara kita terutamanya dalam kalangan pelajar sekolah. ramai yang beranggapan histeria adalah disebabkan oleh rasukan syaitan , iblis dan sebagainya. maka dikumpulkanlah segala bomoh, pawang dan lain-lain untuk 'mengubat' rasukan tersebut. malangnya setakat ini keberkesanan rawatan tersebut masih boleh dipertikai.
saya tidak menolak sama sekali perubatan tradisional atau yang berbentuk keagamaan dalam menangani masalah ini. jauh sama sekali. tetapi mengapa tiada yang ingin mencuba cara psikologi dan psikiatri ?
dalam perubatan jiwa, masalah histeria ini telah lama diketahui. 'mass hysteria' telah banyak berlaku di serata dunia dan bukan sahaja di malaysia. pendekatan psikologi dan psikiatri boleh membantu merawat penyakit tersebut.
kita tidak perlu menuduh hantu, syaitan dan sebagainya. ia hanya akan menyebabkan panik dan dalam histeria, inilah cara yang paling mudah untuk memburukkan keadaan. bukan juga memujuk murid supaya pindah dari sekolah yang dianggap keras atau memindahkan jin/syaitan dan sebagainya melalui bas / van.
sebaliknya kita tahu, cara yang paling mudah untuk merawat 'mass hysteria' ialah mengenalpasti mereka yang mula sekali mengalami histeria tersebut dan rawat mereka dengan segera - berasingan daripada rakan mereka yang lain. rawatan yang boleh diberikan termasuk dalam bentuk psikoterapi dan ubat-ubatan dan ini telah terbukti berkesan.
pada masa yang sama, pelajar yang lain akan secara beransur-ansur akan pulih kepada sediakala dengan mudah.
tidak ada salah , malah cukup baik jika kita turut menggunakan Quran & Hadith serta bacaaan doa. cuma jangan dimasukkan atau dicampuradukkan dengan unsur khayalan , hantu dan sebagainya yang hanya akan membantutkan proses rawatan dan pemulihan.

dr wan

No comments:

Post a Comment

profil peribadi

tempat lahir : kampung telok kechai, jalan kuala kedah , alor star kedah
tarikh lahir : 6 jun 1968.
sudah beristeri - anak 3 orang (1 lelaki , 2 perempuan)
pendidikan
sekolah rendah : sekolah kebangsaan sri amar diraja (1975) ; sekolah rendah iskandar, alor star, kedah (1975 - 1980)
sekolah menengah : maktab mahmud, alor star, kedah (1981-1983) ; kolej sultan abdul hamid, alor star, kedah (1984-1985); a-levels : abingdon school, oxford, england (1986-1988)
ijazah doktor perubatan : university college & middlesex school of medicine, london, england (1994)
ijazah sarjana kepakaran perubatan psikiatri : universiti sains malaysia (2000)
ijazah doktor falsafah - psikologi: universiti utara malaysia (2005)
pengalaman kerja
1. hospital alor star , kedah (1994 - 1995)
2.hospital kulim, kedah (1995 - 1996)
3. hospital universiti sains malaysia, kelantan (1996 - 2005)
4. kedah medical centre (2005 hingga sekarang)
jawatan lain
1. pengerusi tabika kemas kampung telok layang, jalan kuala kedah, alor star, kedah
2. pakar pelawat, program rawatan terapi gantian anjuran agensi anti dadah kebangsaan, kampung selamat, tasek gelugor, pulau pinang.

Vicerex
Vicerex